Khasiat Kurma
Kurma adalah makanan yang digalakkan untuk dimakan mengikut ajaran Islam. Ianya perlu dijadikan makanan harian bukan sahaja ketika bulan Ramadhan. Sains membuktikan kebaikkan memakan kurma diantaranya seperti berikut:
Protein - Hidangan kurma 1/4 cawan mempunyai kira-kira 0.9 g protein. Protein diperlukan untuk tubuh anda kekal sihat dan berfungsi sebaiknya. Ianya membantu proses membakar tenaga dan membawa oksigen ke seluruh badan di dalam darah anda.
Fiber - menolong anda merasa kenyang, dengan itu mengelakkan anda makan berlebihan. Fiber juga membantu pencernaan dan penyerapan nutrien. Membantu badan untuk membuang apa yang tidak diperlukan secara berkala, baik untuk jantung dan cegah barah. Hidangan 1/4 cawan bahagian kurma mengandungi 2.95 g fiber. Kurma adalah sumber fiber yang sangat baik, menyediakan 11.8 g setiap cawan. Sistem pencernaan anda memerlukan fiber untuk berfungsi dengan baik. Walaupun tidak dianggap sebagai nutrien, fiber melindungi anda dari sembelit dan dapat membantu menurunkan kolesterol darah Anda.
- Lelaki berusia antara 19 hingga 50 tahun harus mensasarkan 38 g sehari.
- Sementara lelaki berumur 51 tahun ke atas memerlukan 30 g setiap hari.
- Wanita dalam kumpulan umur yang sama masing-masing memerlukan 25 g dan 21 g.
- Wanita hamil memerlukan 28 gram Fiber makanan setiap hari.
- Sementara ibu yang menyusui harus mengambil 29 g.
Vitamin B - mengubah makanan menjadi tenaga. 1/4 cawan membekalkan 0,467 mg niasin dari 14 hingga 16 mg niasin yang anda perlukan setiap hari, 0,024 riboflavin 1,1 hingga 1,2 mg yang anda perlukan setiap hari. 1/4 cawan kurma membekalkan kira-kira 7 mikrogram folat, vitamin B yang dapat mencegah kecacatan kelahiran tertentu. Kurma juga merupakan sumber vitamin B-6 yang baik.
- Lelaki dan wanita berumur 19 hingga 50 tahun memerlukan 1.3 mg vitamin B-6 sehari.
- Lelaki berusia lebih dari 51 tahun memerlukan 1.7 mg B-6.
- Sementara wanita berusia lebih dari 51 tahun harus mendapat 1.5 g setiap hari.
Anda juga mendapat sedikit vitamin C dari kurma.
Mineral - 1/4 cawan kurma menyediakan 0.37 mg 8 hingga 18 mg zat besi yang anda perlukan setiap hari, 14.25 mg dari 1.000 mg kalsium yang anda perlukan setiap hari dan 241 mg 4,700 mg potassium yang anda perlukan setiap hari hari. Tubuh anda memerlukan mineral penting ini untuk pertumbuhan badan yang normal, untuk membina protein dan otot, untuk memetabolisme karbohidrat dan untuk mengawal keseimbangan asid-asas anda. RDI untuk potassium ialah 4,700 mg sehari untuk orang dewasa dan 5,100 mg untuk ibu menyusu.
Kurma adalah bebas lemak, kolesterol dan sodium.
Sebanyak 1/4 cawan kurma dapat memenuhi salah satu sajian buah harian yang disyorkan, memberikan 8 peratus potassium yang anda perlukan setiap hari, jumlah potassium yang rendah dalam badan boleh mengakibatkan otot lumpuh dan degupan jantung yang tidak teratur, yang boleh mengakibatkan kematian. 6 peratus magnesium harian anda. Kekurangan magnesium boleh mengakibatkan mual, muntah, atau kekejangan otot dan kejang. Magnesium membantu sintesis protein, kawalan glukosa darah dan fungsi otot dan saraf di dalam badan anda, dan ia membantu mengatur tekanan darah.
- Lelaki berumur 19 hingga 30 tahun memerlukan 400 mg sehari.
- Sementara lelaki 31 tahun ke atas memerlukan tambahan 20 mg setiap hari.
- Wanita dari kumpulan umur yang sama masing-masing memerlukan 310 mg dan 320 mg.
- Ibu mengandung memerlukan lebih banyak magnesium, dan mereka harus berjumpa doktor untuk menentukan keperluan badan mereka pada peringkat kehamilan yang berbeza.
Kurma mempunyai indeks glisemik rendah, ini bermakna ianya menghasilkan kenaikan gula darah secara beransur-ansur untuk aliran tenaga yang stabil.
Kurma juga mencegah dari perkara yang berkaitan dengan sindrom metabolik yang biasanya dilihat dengan gula sederhana. Banyak mineral yang dikandungnya penting untuk metabolisme glukosa, jadi kurma baik untuk pencegahan diabetes (kencing manis).
Kurma penuh dengan phytochemicals, yang melindungi tubuh daripada penyakit. Khususnya, kurma dapat melawan pengoksidaan, menurunkan kolesterol, mencegah barah (cancer), mencegah diabetes dan melindungi dari penyakit kardiovaskular.
Kurma mempunyai khasiat perubatan yang dapat melawan tumor dan radang, dan ia boleh menjadi alternatif rawatan ubat yang mahal untuk barah dan diabetes. Kurma berpotensi untuk mengurangkan gejala diabetes, seperti kerosakan saraf.
Sifat antioksidan kurma disebabkan oleh adanya sebatian phenolic seperti flavonoid. Flavonoid membantu mengurangkan risiko dan penyebaran penyakit kardiovaskular dan barah. Polyphenols juga terkenal dengan sifat anti-radang. Flavonoid berpotensi mengatur tindak balas keradangan pada penyakit neurodegeneratif tertentu seperti penyakit Parkinson dan Alzheimer.
Comments
Post a Comment